I implementerings-fasen kan man se det harde arbeidet man har lagt inn i å utvikle en god og solid merkevare, endelig blomstre inn til noe håndfast og meningsfylt.
To dimensjoner som må vurderes
Det er to dimensjoner som man må vurdere i denne fasen – den interne implementeringen og den eksterne lanseringen av den nye merkevaren.
Intern lansering:
Glem aldri den interne lanseringen. Dette er like viktig (om ikke viktigere) enn den eksterne lanseringen. De ansatte er de viktigste ambassadørene, og er i veldig stor grad med på å forme merkevaren. Det er derfor viktig at alle er med.
Er det usikkerhet internt blir det usikkerhet eksternt.
Klarer man ikke å få de ansatte med på laget, risikerer man å devaluere merkevaren – uansett hvor mye tid og krefter som var lagt inn i utviklingen av strategi og design.
Ekstern lansering:
Hvordan man lanserer merkevaren eksternt vil i stor grad være avhengig av den strategiske årsaken til rebrandingen. Denne artikkelen vil gi eksempler på flere tilnærminger, men til syvende og sist skal hvordan man velger å lansere merkevaren til markedet reflektere hvorfor man valgte å rebrande.
Over årene har vi erfart at implementering kan (og bør) håndteres forskjellig ut i fra størrelsen, målene og ambisjonene til selskapet. Og med dette i bakhodet, la oss fokusere på tre forskjellige typer bedrifter: konsern, små og mellomstore bedrifter (SMB) og scaleups.
Implementeringsprosessen for etablerte små- og mellomstore bedrifter vil være relativt lik som for større konsern. Forskjellen ligger i at tid og byråkrati ikke begrenser prosessen på samme måte. Så ting vil vanligvis skje litt raskere. Og litt lettere.
Vi digger SMB rebrands, fordi lederne ofte er ekstremt motiverte av interne eller eksterne faktorer som krever en ny merkevarestrategi. Og dette vil de levere. Raskt. Kanskje skal selskapet lansere en ny vertikal i et nytt marked, gjøre selskapet mer attraktivt for oppkjøp, eller bare pynte litt på identiteten fra 2002.
Denne motivasjonen gjør at implementeringen skjer i et veldig rimelig tempo – med gjennomtenkte beslutninger og raske omstillinger om nødvendig.
Tips: På grunn av færre ressurser som kan dedikeres til merkevarelanseringen, kan SMB’er ofte ha stor nytte av å ha både et mindre internt team og et større eksternt merkevareteam til å styre prosessen. Siden slike bedrifter er lettere å ha kontroll over, på grunn av størrelse og etablerte roller og prosesser, vil man da heller ikke frykte å miste kontroll over implementeringsprosessen.
Scaleups følger markedet. Faktisk er de ekstremt avhengige av hvor mye de vokser (eller ikke vokser). Denne avhengigheten av vekst gjør at ting må skje ekstremt fort. Helst skulle det vært gjort i går.
Implementering for en scaleup er ikke mye annerledes enn i andre organisasjoner. I teorien. I realiteten er implementeringen på steroider.
På grunn av hastigheten og tidspresset går man i en scaleup all in – med eller uten governance. Ingen vet helt hvem som eier prosjektet og hva som skjer til en hver tid. Spørsmålet er bare hvor mye kaos som vil oppstå som en konsekvens.
Taktiske planer har en tendens til å måtte bli kastet ut av døren akkurat når man er klar til å handle på dem. Man er sannsynligvis midt i en seed-runde og et investorløp, og antall ansatte vokser med 50-100% hvert år.
Virker det nesten umulig å lansere en ny merkevare oppe i alt dette? Neida. Det skjer og det blir bra – det skjer bare raskt og litt rotete.
Tips: Den interne lanseringen må fokusere på hvordan merkevaren støtter selskapets aktiviteter og skal være en veiledende og samlende nordstjerne, istedenfor å gå dypt inn i detaljene til prosessen. Det er rett og slett ikke nok tid, så det er viktig å påpeke viktigheten av merkevaren fra starten av.
Timing kan endre alt:
Vi har sett flere scaleups rebrande rett før eller etter et investorløp, for å klargjøre merkevaren før børsnotering. Dette tidspresset betyr at implementering også må skje innen spesifikke tidsrammer – fordi interessenter utenfor organisasjonen er avhengige av det.
Når det gjelder forberedelser til ekstern lansering og aktiviteter, vil denne prosessen være lik andre type bedrifter – men mer som en virvelvind.
Tips: Utnytt det eksterne merkevarebyrået til å håndtere implementerings-prosessen fullt ut. Et større eksternt team vil sørge for at du ikke har mangler på ressurser internt. Byrået kan styre og holde skuta på rett kjøl, slik at du ikke mister oversikt og fokus på veksten og de andre organiske endringene som skjer rundt dere. Da er sannsynligheten større for å faktisk rekke tidsfristene – og en ordentlig implementering.
- En av verdens største maritime industriselskap fokuserte på forenkling og kundetilstedeværelse
- Den globale SMBLes caseartikkelen her, eller sjekk ut hjemmesiden deres.
Et ledende supply chain SaaS-selskap lanserer en ny vertikal for å manifestere og kreve sin posisjon i markedet. - Den globale scaleupen – De
Til syvende og sist er det som virkelig betyr noe at du følger opp og ikke mister kontinuiteten etter du har lansert den nye merkevaren. Fortsett å sjekk at merkevaren vokser og utvikler seg over tid – fordi det er slik de mest verdifulle merkevarene i verden ble til merkevarene de er i dag.
På tide å snakke om deg? Ta kontakt.