Merkevare Arketype hjulet
La arketypen lede markevaren din. Men hvorfor?
Vi som mennesker lever ikke i en objektiv og faktuell verden – spesielt ikke når det kommer til våre tanker og følelser. Noen ganger kommer man over mennesker (og merkevarer) man føler en kobling med. En tiltrekning det er vanskelig å sette fingeren på – som om vi kjenner dem fra før. Hva er det som tiltrekker oss disse? Hvorfor inviterer vi dem inn i våre liv og blir lojale mot de? En av grunnene er arketyper.

En av de store verktøyene innen merkevarebygging og strategiutvikling er en videreutvikling av psykologen Carl Jung’s oppsummering av menneskehetens 12 personligheter. Tilpasningen til bedriftsverdenen i dag gjør at arketypeteorien passer rett inn i konseptet merkevare; kombinasjonen av tanker, opplevelser og assosiasjoner som mennesket har til en bedrift – som til gjengjeld (helst) skaper verdi til bedriften.

Essensen er at det er vår menneskelige hjerne som bestemmer hva vi tenker om en merkevare, og hvordan vi ønsker å samhandle med den.

Etter hvert som ledere utvikler seg, konkurransen i markedene øker og ting går raskere, krever det i større grad at merkevarer er flytende og kan tilpasse seg de stadige utviklingene. Det å definere hvilken type merkevare (eller produkt) man er i dag og ønsker å være i fremtiden, er en essensiell del av å skape en fremtidsrettet og skalerbar bedrift.

Begynn med å forstå hvem du er i dag…

Du tenker kanskje at du kjenner merkevaren din. Gratulerer, da er du en av 25% av alle ansatte og ledere på verdensbasis som vet hva merkevaren faktisk er. Å kjenne merkevaren din betyr å kjenne til hva målgruppen, interessentene og kunder tenker om merkevaren – og hvorfor.

Det første steget i prosessen er derfor å plassere merkevaren din på arketype-hjulet – basert på hvordan den blir oppfattet i dag av de viktigste målgruppene.

Dette krever ofte innsikt basert på analyser eller revisjon av interessentene. Og ikke glem å høre med de ansatte – husk de 25 prosentene, og de 75 andre! Du vil kanskje bli overrasket over svaret du får. Kanskje var ikke merkevaren din helt slik som du trodde.

…og så hvem du ønsker å bli.

Hvilken arketype du ønsker å bli oppfattet som, har implikasjoner og legger føringer på hvordan virksomheten skal drives, hvordan merkevaren skal oppføre seg og hvilke strategiske beslutninger som må tas for at dette skal fungere.

Merkevare-arketypene hjelper bedrifter med å artikulere deres hensikt og oversette denne innsatsen til aspirerende milepæler og handlinger.

Tenk litt på det – hvis du ønsker å gå fra en “utfordrer” til en “helt”, krever det helt andre prinsipper, ny retning, og helt klart en ny måte å jobbe med merkevaren på. Den visuelle merkevareidentiteten trenger kanskje en oppdatering? Kanskje merkevarestrategien må gjøres om. Selv produktet må kanskje utvikles, kanskje til og med avvikles, for å matche denne nye retningen.

Ved å spesifisere og utvikle din arketype, jobber du mot å påvirke publikum og interessenters oppfatning av merkevaren – noe som legger til rette for vekst, nye vertikaler og en ny posisjon.

La oss se på arketype-hjulet

Arketypene kan brukes for å artikulere og definere hva slags merkevare vi kan være, og er designet for å matche de forskjellige måtene mennesker kan differensieres, med tanke på både karakter, assosiasjoner og fokus.

Dette betyr at vi enkelt kan forstå og plassere merkevarer på arketype-hjulet – de representerer ganske enkelt hele menneskeheten, som har vært rundt oss i noen tiår.

Fire overordnede områder:
Merkevare-arketypene kan på samme måte som menneskers personligheter bli gruppert inn i fire overordnede områder:

  • Frihet er gruppen av merkevarer som ikke skal overvåkes, men som fritt kan gjøre som de vil og ofte ikke trenger å følge normene innad i samfunnet, merkevarebygging og kommunikasjon. Disse merkevarene blir ofte oppfattet som lekne, kreative og noe uforutsigbare.
  • Individualisme er merkevarer som ligner på frihets-gruppen, men de er mer fokusert på å gå sin egen vei. De er ofte innovatører og markedsledere som gjorde sin uforutsigbarhet til en kvalitet av rask utvikling, innovasjon, og resulterende kundelojalitet.
  • Orden er kategorien for de trygge, forutsigbare og ledende selskapene, som gjerne er å finne fremme i sine bransjer med klare bedriftsprinsipper og utdanningsperspektiver. De er derfor ofte brukt som eksempler og aspirerende “benchmarks”. Selv om de blir utfordret av individualistene, står de støtt imot hvert angrep bare ved hjelp av størrelsen og tålmodigheten.
  • Sosial er merkevarene som ønsker å skape en fundamental forbedring for kundene, planeten og produktene. De blir hedret for å være dypt investert i bærekraft og tilgjengelighet, og vil alltid lete etter måter å kombinere påvirkning for det bedre med profitabel og suksessfull drift.

Tolv merkevare-arketyper:
Fordelt over disse gruppene, ligger 12 merkevare-arketyper.

Notér deg dette: en sirkel har ingen kanter, og det har heller ikke arketypene. Merkevarer flyter fritt mellom arketypene, og det er ikke uvanlig å se en merkevare vokse fra én arketype til en annen. Til og med fra én overordnet gruppe til en annen.

Rebellen

En rebell bryter reglene og tar aldri nei for et svar. Den tar bevisste valg som er annerledes (av og til på kanten av hva som blir ansett som akseptabelt) og bryter med tradisjon i nesten alt den gjør.

Eksempler på rebeller er Red Bull, Kahoot og Harley Davidson

Utfordreren

Utfordrer-merkevarer ligner på rebeller, men er mer fokuserte på å utfordre prosesser, produkter og hvordan mennesker ofte gjør ting. De skaper et alternativt univers – gjerne bedre, mer effektivt og mer intuitivt enn hva vi en gang var vant til. Derfor utfordrer de ofte lovverk og forskrifter.

Eksempler på utfordrere er Voi, Uber og AirBnB 

Skaperen

Ah, den inspirerende og innovative problemløseren. En skaper bruker eksisterende ressurser, tanker og problemer, og gjør de om til muligheter. Med ekstrem kreativitet, er de visjonære og veldig lidenskapelige når det kommer til å finne bedre løsninger til kjente problemer og prosesser. De utfordrer nødvendigvis ikke de eksisterende løsningene, men blir gjerne en stor konkurrent ved å skape bedre løsninger.

Eksempler på skapere er Lego, Pixar og Space X

Helten

Alle vil være en helt. Etter å ha beveget seg videre fra å være en utfordrer eller skaper, er disse merkevarene de ubestridte lederne av plassen de styrer. Ved å utfordre nye markeder med å konstant skape nye vertikaler, vinner de ved å ta risiko.

Eksempler på helter er Apple, Microsoft og Amazon

Magikeren

Magikere er merkevarer som ligner helter, men som tar enda mer risk i et jag om å endre status quo gjennom konstant, suksessfull og kreativ innovasjon. Ofte beskrevet som “changemakers”, er de aldri “for store til å feile” og definerer ofte bransjen de er i.

Eksempler på magikere er Tesla, Spotify og Disney

Mentoren

En mentor er den du stoler på. Med ledelse og undervisning som en viktig del av deres DNA, er mentor-merkevarer en benchmark for samfunnet og markedet de er i. De deler deres kompetanse og støtter deres kunder og klienter med å finne det de søker, noe som gjør dem troverdige veiledere og lærere. Gjerne fokusert på R&D, samt å eie store deler av verdikjeden, er de ofte thought-leaders i deres kategori.

Eksempler på mentorer er NRKMcKinsey & Company, FN og Deutsche Bank.

Regenten

En regent er det regjerende overhodet. Slike merkevarer er lik mentoren på mange måter – spesielt når det kommer til lederskap, men de har et mindre fokus på undervisning og det pedagogiske aspektet. De leder ofte bransjen på grunn av deres størrelse og kompetanse, og er gjerne pålitelige merkevarer som har med seg en arv som går noen tiår tilbake.

Eksempler på regenter er Mercedes Benz og Formel 1

Den uskyldige

Uskyldige merkevarer gjør ikke en flue fortred, og vil mest sannsynlig hindre andre i å gjøre det også. Opptatt av kundenes velvære og tilhørighet, fremstår de uskyldige som varme, omsorgsfulle og pålitelige – og tilbyr ofte produkter eller service av høy kvalitet.

Eksempler på uskyldige merkevarer er Blenda, Dove, Lambi og Toyota

Hvermannsen

Hverdags-merkevarene er mannen i gata, og er der for alle. De tilbyr produkter og tjenester som er tilgjengelige, mangfoldige, og hvor man ofte får mye verdi for pengene. De ønsker som regel å ha et bredt spekter av tilbud som passer for et bredt marked, og eier gjerne store deler av verdikjeden.

Eksempler på hvermannser er Toro, IKEA, Walmart og H&M

Den omsorgsfulle

Den beskyttende og uselviske fighteren. De omsorgsfulle ser det som sin oppgave å kjempe for en bedre verden. De passer på de som er svakere enn dem selv, selv når det betyr å ofre egen velvære. Fokusert på bærekraft og etikk, setter de gjerne kunder, menneskeheten og planeten foran profitt, kvalitet over kvantitet, og påvirkning over intensjoner. Dette er merkevarene som “walk the talk” – altså holder det de lover.

Eksempler på omsorgsfulle merkevarer er Patagonia, The Body Shop, Headspace, og Tony’s Chocolonely.

Elskeren

Elsker-merkevarene er magnetiske. De er omsorgsfulle, lidenskapelige og drømmende. Noen ganger er disse idealistiske og andre ganger høyt kommersielle, men uansett utløser de sterke, varme og gode emosjoner. Kommunikasjonen og produktene fra disse merkevarene er ofte bygget rundt en spesifikk følelse hos publikum, noe som får publikum til å føle seg bedre.

Eksempler på elskere er Chanel, Troika, Hallmark, og antageligvis Nintendo

Narren

Narren er morsom og livlig – rett og slett en joker! Disse merkevarene kan overraske og polarisere, og med det, vinne over publikumet. Derfor leder de ofte markedene – ikke nødvendigvis etter størrelse, men etter kjennskap. Disse merkevarene er underholdene, men det de virkelig bidrar med er ideer, innovasjon, og evnen til å se flere sider av en sak. Komfortable med paradoksene rundt oss, kan jokeren bruke humor til å understreke sosiale problemer – samt peke på hvor dumme de er.

Eksempler på jokere er Oatly og Ben & Jerry’s,


Now let's talk about you! Get in touch. Combined Shape

Published
18.02.2022

På tide med en rebrand? Hmm. Kanskje. 

Rebranding er et kraftig strategisk verktøy for å reposisjonere et selskap eller sette til livs en ny retning. Her kommer noen do’s og dont’s, og hva som er viktig å vurdere før du tar med beslutningen inn til styrerommet.

Les hele historien Combined Shape

The quest for a core narrative

“We need a new narrative” is not uncommon to hear in executive meetings. It’s no longer enough to say “we make great shoes”. Nowadays it’s too easy for a story to become generic or outdated. It must inspire, excite, attract, and engage. And it needs to be unique. To your brand alone. And so – in comes the core narrative. A strategic, and fundamental story that defines your brand.

Les hele historien Combined Shape

When customers, employees, and stakeholders love your brand, you fuel growth and create a platform for long-term success.

Read about our expertise Combined Shape